mandag den 11. maj 2009

Smertestillende behandling til hund


Der findes mange forskellige slags medicin til at behandle smerter hos hund. Hvilket stof man anvender, afhænger selvfølgelig af hvilken type smerter hunden har, men også af administrationsmetoden, dvs hvor (injektion, suspension, piller) og hvor ofte medicinen skal gives. Det kan fx være at man udelukker et middel, som er godt til en bestemt type af smerter, på baggrund af, at det skal gives ved injektion to gange dagligt.
For en kort gennemgang af hvordan man selv kan vurdere sin hunds smerter, refereres til dette link:
Hunde-info - vurdering af smerter.
Linket fortæller, at man selv kan behandle visse typer af smerter, men det er altid tilrådeligt at kontakte sin dyrlæge, inden man starter en hvilken som helst hjemmebehandling og husk, at der findes utroligt mange forskellige årsager til smerter. Det kan altså sagtens være, at man overser vigtige sygdomsprocesser. Glem ikke, at det er gratis at ringe til dyrlægen for råd og vejledning. Nedenstående link giver en mere dyrlægefaglig beskrivelse af smertebehandling til hunde:
Netdyredoktor - smertebehandling

onsdag den 6. maj 2009

Allergi hos hund


Allergi er en overordnet betegnelse for en række sygdomme, som skyldes hypersensitivitetsreaktioner. Der findes flere forskellige typer af hypersensitivitetsreaktioner, men fælles for dem er, at forskellige dele af hundens immunforsvar medvirker i sygdomsprocessen. Visse racer kan være disponerede for forskellige former for allergi.

Der kan ligge mange forskellige årsager til grund for allergi hos hund og det kan mange gange være meget svært at identificere årsagen, især ved allergi over for noget, der findes i hundens omgivelser, fx husstøv eller pollen. Andre eksempler på allergier hos hund er nældefeber, foderallergi, atopisk dermatitis, kontaktallergi og loppeallergi. Allergierne kan være forårsaget af vidt forskellige allergener, fx lægemidler, kemikalier, insektstik, sollys, fodermidler, samt diverse emner i dyrets omgivelser.

Symptomerne på allergi vil variere lidt alt efter hvilken reaktion der er tale om, men som udgangspunkt vil man se kløe, rødme og hævelse i huden samt evt. øget pigmentering og tykkelse af huden og der kan opstå sekundære hudinfektioner og hårtab som følge af at hunden slikker og kradser sig. Ved nogle typer af allergi kan man se symptomer fra andre organsystemer end huden, fx diarré, problemer med øregangene eller luftvejsproblemer (rindende snude og øjne, nysen mm.).

Har man mistanke om allergi hos sin hund, bør man kontakte sin dyrlæge. Behandlingsmulighederne ved allergi er få, og man vil som udgangspunkt skulle forsøge at fjerne den igangsættende stimulus fra dyrets omgivelser. Da det desværre ikke altid lykkes at identificere og fjerne årsagen, kan man være nødsaget til at give medicin, der dæmper immunforsvaret, således at reaktionen på allergenet bliver reduceret. Man kan også forsøge sig med særligt foder udviklet til allergiske hunde.

mandag den 4. maj 2009

Hvilken hund passer til mig?


Når man skal vælge hund, er det vigtigt at man giver sig tid til nøje at lære forskellige racer at kende, så man kan træffe det rigtige valg om hvilken hunderace, der passer ind i ens liv. Der er utrolig stor forskel på racerne med hensyn til temperament, aktivitetsniveau, størrelse, foderbehov og hvilke sygdomme hundene er disponerede for. Flere steder på Internettet kan man finde tests, der viser, hvilke racer der vil passe; se fx denne side, som indeholder links til flere engelske tests. Siden anbefaler, at man tager alle testene og først til sidst ser resultaterne. Hvis en race findes i flere af testene, kan man læse mere om denne race, for at se om den matcher ens livsstil:

Klik her for at se racetests

Jeg vil gerne endnu engang understrege (jf. indlæg om racehunde og avl), at mange racer har seriøse sundhedsmæssige problemer pga avl efter specifikke karaktertræk og vil anbefale, at man virkelig sætter sig ind i disse problemer og overvejer med sig selv, om man vil være med til at støtte dette, inden man køber en hund. Alternativt kan man vælge en blanding af flere racer. Det er også muligt at kontakte en specialist, der kan finde frem til den ideelle hund for dig.


lørdag den 2. maj 2009

Katteadfærd

Der findes en generel holdning blandt mange mennesker, om at katte ikke kan opdrages og at man ikke kan lave om på kattes adfærd. Dette har kun en meget lille grad af sandhed i sig. Katte er selvstændige væsner som har behov for at kunne udleve deres naturlige instinkter og hvis dette ikke kan lade sig gøre, kan det føre til såkaldte adfærdsproblemer, dvs adfærd, som katteejeren opfatter som uønsket, men som ikke skyldes, at katten er dum eller uopdragen. Det skyldes i stedet noget i kattens omgivelser, som giver problemer for katten. Fx. ser man ofte uønsket eller ændret adfærd hos katte, hvis der kommer nye katte eller andre kæledyr ind i hjemmet. Dette skyldes, at der pludselig træder et nyt individ ind på kattens territorium og kan føre til aggressivitet over for det nye dyr, angst eller anden form for adfærdsændring. Adfærdsændringer ses også ofte ved sygdom. Fx kan der opstå episoder, hvor katten tisser uden for bakken, hvis den har en urinvejslidelse, fx, urinvejsinfektion eller krystaller og sten i urinen. Som katteejer er det derfor vigtigt, at man altid holder øje med, om der sker ændringer i kattens adfærd, så man kan kontakte en dyrlæge og gribe hurtigt ind ved sygdom.

Ved adfærdsændringer hvor der ikke er tegn på sygdom, er det vigtigt, at man forsøger at identificere, hvad det er, der ligger til grund for den ændrede ædfærd. Har man først fundet ud af dette, må man så vidt mulig søge at ændre på dette, så katten kan vende tilbage til sin "normale" adfærd igen. Hvis det ikke lader sig gøre at ændre den/de udløsende faktorer, er der flere andre tiltag man kan gøre, for at få tingene til at fungere. Man kan forsøge at træne katten til at acceptere det nye, fx ved hjælp af klikkertræning, som også er et godt redskab til generel opdragelse, man kan kontakte en katteadfærdsspecialist, som kan rådgive omkring problemet og man kan sørge for at aktivere katten så dens naturlige instinkter stimuleres bedst muligt. Hvis intet er effektivt og man ikke kan tilbyde katten et miljø, der tilgodeser dens behov, er sidste skridt, at skille sig af med den.

For råd og vejledning om katteadfærd kan man kontakte sin dyrlæge, som vil kunne henvise til en adfærdsspecialist. Det er også en god idé at søge information i diverse bøger om katteadfærd for at lære at tolke din kats signaler.



Se også nedenstående links:

Dyreadfærdsspecialist Anette Røpke

Felismir Katteadfærdsklinik

Dyrepsykologen

Dyrenes Beskyttelse - om katteadfærd