onsdag den 6. maj 2009

Allergi hos hund


Allergi er en overordnet betegnelse for en række sygdomme, som skyldes hypersensitivitetsreaktioner. Der findes flere forskellige typer af hypersensitivitetsreaktioner, men fælles for dem er, at forskellige dele af hundens immunforsvar medvirker i sygdomsprocessen. Visse racer kan være disponerede for forskellige former for allergi.

Der kan ligge mange forskellige årsager til grund for allergi hos hund og det kan mange gange være meget svært at identificere årsagen, især ved allergi over for noget, der findes i hundens omgivelser, fx husstøv eller pollen. Andre eksempler på allergier hos hund er nældefeber, foderallergi, atopisk dermatitis, kontaktallergi og loppeallergi. Allergierne kan være forårsaget af vidt forskellige allergener, fx lægemidler, kemikalier, insektstik, sollys, fodermidler, samt diverse emner i dyrets omgivelser.

Symptomerne på allergi vil variere lidt alt efter hvilken reaktion der er tale om, men som udgangspunkt vil man se kløe, rødme og hævelse i huden samt evt. øget pigmentering og tykkelse af huden og der kan opstå sekundære hudinfektioner og hårtab som følge af at hunden slikker og kradser sig. Ved nogle typer af allergi kan man se symptomer fra andre organsystemer end huden, fx diarré, problemer med øregangene eller luftvejsproblemer (rindende snude og øjne, nysen mm.).

Har man mistanke om allergi hos sin hund, bør man kontakte sin dyrlæge. Behandlingsmulighederne ved allergi er få, og man vil som udgangspunkt skulle forsøge at fjerne den igangsættende stimulus fra dyrets omgivelser. Da det desværre ikke altid lykkes at identificere og fjerne årsagen, kan man være nødsaget til at give medicin, der dæmper immunforsvaret, således at reaktionen på allergenet bliver reduceret. Man kan også forsøge sig med særligt foder udviklet til allergiske hunde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar