fredag den 27. marts 2009

ID-mærkning af hund og kat

I Danmark er det vedtaget ved lov, at alle hunde skal være ID-mærkede. ID-mærkning kan enten ske ved hjælp af en microchip, som med en kanyle placeres under dyrets hud i nakken eller med tatovering på indersiden af øret eller i lysken. I dag anvendes oftest microchip til mærkning af hunde. Microchippen har den fordel, at den er nem at aflæse med en speciel elektronisk scanner, hvorimod en tatovering ofte kan være svær at aflæse. Systemet med microchip er internationalt, hvilket er en fordel, hvis man ønsker at rejse med hunden. Det letter muligheden for at få sin hund tilbage, hvis den skulle blive væk i udlandet eller herhjemme. Desuden kan microchippen sættes på plads uden brug af bedøvelse, hvilket ikke er tilfældet, hvis man vælger at tatovere dyret. ID-mærkede hunde registreres i Dansk Hunderegister.

Der er ikke krav om, at katte skal være ID-mærkede på samme måde som hunde. Det har dog store fordele, at vælge mærkning af sin kat, da det øger chancerne markant for at få katten tilbage, hvis den skulle forsvinde. Den mest udbredte metode til mærkning af katte er øretatovering. Kommer katten til skade, er det nemt at se, at katten har en ejer og denne kan ved hjælp af katteregisteret, kontaktes. En tilskadekommen kat som ikke er mærket, vil oftest blive aflivet af en dyrlæge.
Finder du selv et tilskadekommet dyr, eller kommer du til at køre et dyr ned, kontakt da altid Falck også selvom dyret dør. De vil sørge for, at der bliver taget kontakt til en eventuel ejer eller at dyret aflives humant. Du kan også kontakte katteregistret, som vil være behjælpelig med at finde kattens ejer. Finder du en rask kat, er det altid en god idé at undersøge, om den skulle være øretatoveret, da det er muligt, at den er løbet væk hjemmefra, eller ikke kan finde hjem.
Øretatovering og registrering i katteregistret har desuden den fordel, at ejeren kan efterlyse katten på registrets hjemmeside, så andre kan se, at katten savnes.

Det Danske Katteregister og Dansk Hunderegister samarbejder nu med EuroPetNet, som omfatter 21 lande i Europa, hvilket øger chancen for at blive genforenet med sit dyr, hvis det skulle forsvinde på en rejse.

Der er krav om, at alle hunde, katte og fritter som skal rejse, skal være ID-mærkede. ID-mærkningen skal fremgå af EU-dyrepasset, som skal følge dyret på rejsen.

Nyttige links:

Det Danske Katteregister
Dansk Hunderegister
Europetnet
Falck
Find din nærmeste dyrlæge

Ingen kommentarer:

Send en kommentar